ყველაზე სახიფათო და პოპულარული პროდუქტები
ყველაზე სახიფათო და პოპულარული პროდუქტები
11 თებერვალი / 2016
„რაც გემრიელია, თითქმის ყოველთვის მავნებელია“ - გვირჩევენ დიეტოლოგები, თუმცა ზოგიერთი პროდუქტი მარტო ზედმეტი წონის მიზეზი კი არ ხდება, ადამიანის ჯანმრთელობასაც აზიანებს. დღეს საკვები პროდუქტების წარმოებაში უხვად იყენებენ ისეთ დანამატებს, როგორიცაა კონსერვანტები, შაქრის შემცველები, გემოსა და სუნის გამაძლიერებლები, ფერის მიმცემი თუ სხვა ქიმიური ნივთიერებები. ზოგიერთი მათგანის ზემოქმედება ადამიანის ორგანიზმზე სათანადოდ არც არის შესწავლილი, თუმცა მათი დიდი ნაწილი უარყოფითად მოქმედებს ჩვენს ორგანიზმზე. „საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრში“ ხშირად იკვლევენ ქართულ ბაზარზე არსებულ სასურსათო პროდუქციას. როგორც ამ ორგანიზაციის ექსპერტმა, პროფესორმა ეთერ სარჯველაძემ გვითხრა, ამ კვლევებზე დაყრდნობით შეიძლება გამოვყოთ რამდენიმე პროდუქტი, რომელშიც ყველაზე ხშირად პოულობენ ჯანმრთელობისთვის სახიფათო ნივთიერებებს. ეს პროდუქტები არასწორი დამზადებისა და შენახვის პირობების დარღვევის გამო უკიდურესად მავნებელი ხდება. გთავაზობთ სურსათის ექსპერტის მიერ დასახელებული ყველაზე სახიფათო პროდუქტების ჩამონათვალს:
შებოლილი ძეხვი, ხორცი და თევზი - ეს პროდუქცია საქართველოში ძალიან პოპულარულია. ცოტამ თუ იცის, რომ შებოლვის დროს ხორცპროდუქტებში მიკრობების გამრავლების რისკი ძალიან მაღალია, თანაც, შებოლვა ხშირად კარცენოგენის წარმოქმნის მიზეზიც ხდება. ამგვარი პროდუქტის მცირე რაოდენობით მიღებამ შეიძლება ადამიანს არ ავნოს, მაგრამ მისი ხშირი მიღება სასარგებლო ნამდვილად არ არის. შებოლილ პროდუქტებს ფერის მისაღებად ნიტრიტებსაც უმატებენ, რომლებიც საშინელ ზემოქმედებას ახდენს ადამიანის სისხლის ფორმულაზე. თუ შებოლილი ხორცი შეუფერებელ პირობებში ინახება, რისკი კიდევ უფრო მატულობს, მაგრამ არასწორი შებოლვაც საკმარისია ბაქტერიების განვითარებისთვის. კვამლი თვითონაც გამოყოფს კარცენოგენურ ნივთიერებებს, ამიტომ შებოლილი პროდუქტის სისტემატური მიღება რეკომენდებული არ არის.

ჰოთ-დოგები და ჰამბურგერები - მათში დიდი რაოდენობით არის ტრანსცხიმები და სხვადასხვა ნივთიერებები, რომლებიც ადამიანის ორგანიზმისთვის ძალზე მავნებელია. თანაც, მათი დამზადების პროცესში მეწარმეები ხშირად უშვებენ შეცდომებს. პური, რომელშიც ჰოთ-დოგის, ან ჰამბურგერის შიგთავსს დებენ, საუკეთესო არეა მიკრობების განვითარებისათვის, სასურველია ჰოთ-დოგი, ჩიზბურგერი თუ ჰამბურგერი ახალი დამზადებული იყოს, მაგრამ ადამიანი ვიზუალურად ვერასოდეს ატყობს, წინა დღეს არის დამზადებული, თუ ახალია. ისედაც, სწრაფი კვების პროდუქტების სისტემატური მიღება ორგანიზმისთვის საზიანოა. სწორედ ამიტომ, აშშ-ში სწრაფი კვების ობიექტებზე კონტროლი საგრძნობლად გაამკაცრეს.
კარტოფილის ფრი და ჩიფსები - ეს სასუსნავი ყველას უყვარს, განსაკუთრებით, მოზარდებს. ბევრმა არ იცის, რომ ეს ძალზე სარისკო პროდუქტია, რადგან მის შესაწვავად მრავალჯერ გამოყენებულ ცხიმს იყენებენ. ოჯახშიც კი, ერთხელ რომ შეწვავთ კარტოფილს, ან სხვა რამეს, მერე ამ ცხიმში სხვა კერძის მომზადება აღარ შეიძლება, რადგან იქ უკვე მოხვდა ორგანული ნივთიერება, რომელიც მეორედ შეწვის დროს კარცენოგენად გარდაიქმნება. არც ის არის გამორიცხული, რომ დაფასოებული კარტოფილის ფრი და ჩიფსები მოძველებული იყოს.
შაურმა - ძალზე სახიფათო პროდუქტია, რომელიც შეიძლება კოლიბაქტერიების წყარო გახდეს. ამიტომ, შაურმით მოწამვლის შემთხვევები არცთუ იშვიათია. შაურმა არათანაბრად იწვება ღია სივრცეში, ზოგჯერ - ქუჩაში, თანაც, მისი დამზადების წესსაც ვერ იცავენ: შაურმა განუწყვეტლივ უნდა მოძრაობდეს, თანაბარ ტემპერატურაზე უნდა მზადდებოდეს და ხორციც ახალი უნდა იყოს. მეწარმეები ამ ნორმებს ხშირად არღვევდნენ და დღესაც არღვევენ, მართალია, ბოლო ხანებში კონტროლი გამკაცრდა, მაგრამ საშაურმეებში დარღევევები მაინც არის.
მარგარინი - მარგარინის დიდი რაოდენობით გამოყენება დაუშვებელია: ეს არის მცენარეული ცხიმი, რომელმაც ჰიდროგენიზაცია განიცადა. ჰიდროგენიზებულ ცხიმებს ადამიანის ორგანიზმი ძალიან ცუდად ითვისებს. ეს ცხიმები უარყოფითად მოქმედებს ადამიანის ჯანმრთელობაზე: ადამიანის ორგანიზმმა შეიძლება ერთხელ, ან ორჯერ გადახარშოს, მაგრამ მარგარინის ხშირი მიღება სასურველი ნამდვილად არ არის. მარგარინს ხშირად მიირთმევენ მარხვაში, რადგან ეს მცენარეული ცხიმია. ეს სერიოზული შეცდომაა, რადგან უკვე დამტკიცდა, რომ მარგარინის სისტემატური მიღება არ შეიძლება.
ენერგეტიკული და გაზიანი სასმელები - ხშირად ენერგეტიკული სასმელები მავნე ნივთიერებებს შეიცავს, მაგალითად, ტაურინს, რომელიც ორგანიზმს ჯერ ენერგიას ჰმატებს, მაგრამ საბოლოოდ, აცლის. ადამიანი, რომელიც ენერგეტიკულ სასმელს სვამს, თავიდან ფიქრობს, რომ ენერგია მოემატა, თუმცა ის გარედან კი არ იღებს ამ ენერგიას, არამედ საკუთარი ორგანიზმის ხარჯზე. რატომ არის, რომ სპორტსმენებს სტიმულატორებს უკრძალავენ? - იმიტომ, რომ ეს მათ ორგანიზმზე ცუდად მოქმედებს. არანაკლებ საზიანოა ხალხში ძალიან პოპულარული გაზიანი სასმელები: ალბათ თქვენც დაფიქრებულხართ - რამდენი ტონა ნატურალური მცენარეული სასმელი უნდა დამზადდეს, რომ ის მთელ მსოფლიოში გავრცელდეს და ყველა ქვეყანაში გაიყიდოს? ამიტომ, ხშირად ეს სინთეტიკური ნივთიერებების ნაკრებია და არა - მცენარეული სასმელი. ამ სასმელებში შერეული საღებავები, კონსერვანტები და სხვა ქიმიური ნივთიერებები სულაც არ არის საუკეთესო საკვები ჩვენი ორგანიზმისთვის.
ხორცის ნახევარფაბრიკატები - ესეც საკმაოდ სახიფათო და სარისკო საკვებია, განსაკუთრებით, ფარშირებული ნახევარფაბრიკატები, პელმენები, კატლეტები და ა.შ... წესით, ამგვარი საკვები 0-დან მინუს 4 გრადუს ტემპერატურაზე უნდა ინახებოდეს. დავუშვათ, ეს ნორმა დაირღვა, აღნიშნულ პროდუქტებში ისეთი ცვლილებები იწყება, რომელიც სასიკეთოს არაფერს გამოიწვევს. მათი კვლევისას, სპეციალისტებს თევზის ფილეშიც უნახავთ კოლიბაქტერიები, დაფასოებულ ფარშშიც და ხინკალშიც... დავუშვათ, ხორცი კარგად მოვხარშეთ და ამის გამო არ მოვიწამლეთ, საბოლოოდ მაინც კოლიბაქტერიების დაშლის შედეგად მიღებულ პროდუქტს ვიღებთ, რაც სულაც არ არის სასარგებლო. ამიტომ, ყოველთვის უნდა დააკვირდეთ სად, რა პირობებში ყიდულობთ საკვებს. ყველაზე საუკეთესო გზაა ხშირად მიიღოთ ნატურალური საკვები და მოერიდოთ ისეთ პროდუქტებს, რომელიც ქიმიურ დანამატებს შეიცავს.

ხათუნა ჩიგოგიძე

კომენტარები (5)
12.02.2016
თამარი
უმოდძრაობა აავადებსს ადამიანსს ყველაზე მეტად. ზეტის გამომხდელმა ქარხნებმა კი ჯიბე გაისქელესს და რას გვაწვდიან ვინ იცის? ერბო ,კარაკი ,ღორის ქონი სასარგებლოა უბრალოდ მიიღეტ ზომიერად და იმოდზრავეტ . პიზიკური დატვირტვისს სამუშაოები არავის მოსწონსს არა და ყველაზე ჯანმტელი პიზიკური დატვირტვიტ არის ადამიანი. კაცებმა იმხელა ღიპები დაიდესს ცხრა ტვისს პეხმდიმეზე პეხ მძიმედ არიან . სიმსუქნესს კი კარგი არაპერ მოაქვსს . 80 იან წლებში ბყურგერები არ გვქონდა მაგრამ პურსს იმ ზომამდე ჯამდა ხალხი ყოველი მესამე მსუკქანი იყო . ამერიკელებსს ეს სიმსუქნის პრობლემა მხოლოდ ბურგერების გამო არ აქვტ . გარეუბნებში მანხეტენი არ მაქვსს მხედველობაში, გარეტ პეხიტ მოსიარულეს დზაან იშვიატად ტუ ნახავტ ვინმეს . პიზიკურ სამუშაოზე მექსიკელები და სამხრეტ მაერიკელებბი ყავტ დაქირავებული . საქარტველოში ამდენი ავადმყოპი ხალხი კი ბურგერების ბრალი არ არისს Xალხისს ორგანიზმი გამოპიტულიაა . წალლების და ექიმების სიდზვირის გამო გასასინჯად აგარ მიდიან და ავადმყოპობა ურტულდებატ. პიზიკური დატვირტვა უებარი წამალია შრომამ შექმნა ადამიანიოო პიზიკური შრომა იყო ნაგულისხმვი .
11.02.2016
გიო
ფაქტია, რომ ქვეყანა დაავადებულია: ამდენი ავადმყოფი საქართველოში ოდესმე გვყოლია? !
მსგავსი სიახლეები
მომავალი წლიდან მთავრობა რამდენიმე სახეობის პროდუქტზე აქციზის გაზრდას აპირებს - თამბაქოზე აქციზი 60 თეთრით მოიმატებს.
ონლაინ სესხების გამცემ კომპანიებს მიკროსაფინანსო ორგანიზაციებად გარდაქმნა სურთ.
შეიძლება ერთი პროდუქტის ფასი ნადვილად გაიზარდოს, მაგრამ ეს იმას არ ნიშნავს, რომ ზოგადად, ყველაფრის ფასები იზრდება
უნდა ველოდოთ თუ არა ფასების ზრდას პროდუქტებზე? - ამ შეკითხვას "გირჩის" წარმომადგენელმა ვახტანგ მეგრელიშვილმა "პალიტრანიუსის" გადაცემა "360 გრადუში" უპასუხა.
,,სილიკონ ველი თბილისის'' პირველი სტარტაპის ,,ელექტრონული კვლევის 24/7'' მოდელის ფარგლებში კიდევ ერთი კვლევა ჩატარდა. ამჯერად, კვლევის თემატიკა ეხებოდა რადიოსადგურების რეიტინგებს.
ექსპერტები გეგმის ეკონომიკურ ნაწილს ეხმიანებიან.
საპარლამენტო უმცირესობის წევრის ოთარ კახიძის განმარტებით, ქვეყანაში საწვავზე ფასების ზრდა ყველა პროდუქტის გაძვირებას გამოიწვევს.
მთავრობის ეკონომიკურ პოლიტიკაში წამყვანი ემოცია არის შიში და ეს ქაოტური წინ და უკან სირბილი არის გზა, რომელსაც არსად არ მივყავართ, - ამის შესახებ ექსპერტმა ეკონომიკის საკითხებში გია ხუხაშვილმა მთავრობის ე.წ. ლარიზაციის გეგმის შეფასებისას განაცხადა.
ფინანსთა მინისტრი დიმიტრი ქუმსიშვილი ვარაუდობს, რომ საწვავის ფასზე აქციზის მომატება პროდუქციის ფასებზე მნიშვნელოვან გავლენას არ მოახდენს.
რაჭული ლორი, ხარაგაულის სოკო ნიყვი, ლაგოდეხის საზამთრო, ჭოპორტის პომიდორი, ჯამში 100 -ზე მეტი პროდუქტი შესაძლოა, გეოგრაფიულ აღნიშვნად დარეგისტრირდეს.
რუბრიკის სხვა სიახლეები
07.12.2016
სასოფლო-სამეურნეო კოოპერატივების განვითარების სააგენტოს თავმჯდომარე გიორგი მიშელაძე მცხეთის მუნიციპალიტეტის სოფელ სასხორში კოოპერატივის „ნიჩბურა“ მეპაიეებს შეხვდა
სრულად
06.12.2016
ამბროლაურის აეროპორტი 2017 წლის იანვარში გაიხნება და პირველ ეტაპზე ფრენა ნატახტარი-ამბროლაური-ნატახტარის მიმართულებით განხორციელდება.
სრულად
05.12.2016
კავკასიის ავტოიმპორტის ხელმძღვანელის თქმით, აქციზის გადასახადის მოსალოდნელი გაძვირება უკვე ნეგატიურად აისახა ბიზნესზე.
სრულად
05.12.2016
2016 წლის მესამე კვარტალში საშუალო თვიური ხელფასი ბიზნეს სექტორში 1012,5 ლარს გაუტოლდა, რაც გასული წლის შესაბამისი პერიოდის მაჩვენებელთან შედარებით 51,4 ლარით მეტია.
სრულად
05.12.2016
ონის რაიონში, სოფელ უწერაში 12 ნომრიანი სასტუმრო განთავსდება.
სრულად
TOP
რეკომენდებული
მნიშვნელოვანი
ოფიციალური კურსი
კონვერტორი
ბირჟა
06.12.2016
07.12.2016
USD
1
USD
2.5598
2.5744
EUR
1
EUR
2.7234
2.7734
GBP
1
GBP
3.2558
3.2836
RUB
100
RUB
4.0149
4.0370