ბუნებაში საკმაოდ ბევრი უჩვეულო ეგზოტიკური ხილი არსებობს, მათგან ზოგიერთი საშიშიც კი არის იმ შემთხვევაში, თუ გამოყენების წესებს არ დავიცავთ.
ის, რაც ეგზოტიკურად ითვლება, შეიძლება განსხვავდებოდეს რეგიონისა და კულტურის მიხედვით. მაგალითად, ხილი, რომელიც ერთ ქვეყანაში ეგზოტიკურად ითვლება, შეიძლება იყოს ჩვეულებრივი ყოველდღიური საკვები მეორეში. კლიმატის ცვლილებასთან და გლობალური ვაჭრობის განვითარებასთან ერთად, ეს წარმოდგენებიც იცვლება. მაგალითად, ცენტრალური აზიის ქვეყნებში ბანანი კვლავ ეგზოტიკურ ხილად ითვლება, მაგრამ უკვე ერთ-ერთი ყველაზე ხშირად და ფართოდ მოხმარებადი ხილია.
გთავაზობთ ეგზოტიკური ხილის ტოპ-10-ეულს, რომელთა შესახებ ბევრმა ჯერ კიდევ არაფერი იცის:
დურიანი
აზიის ქვეყნებში, სადაც დურიანი იზრდება, ეს ხილი მოკლედ ასე არის აღწერილი: "გარეთ ჯოჯოხეთი, შიგნით სამოთხე", მაგრამ ჩინელები უბრალოდ აღმერთებენ მას - ისინი ყოველწლიურად მილიარდობით დოლარს ხარჯავენ დურიანის იმპორტში. ამ ხილის სამშობლო სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიაა, სადაც ის ადგილობრივი სამზარეულოს შეუცვლელი პროდუქტია.
რამბუტანი
სახელწოდება "რამბუტანი" მომდინარეობს მალაიზიურ-ინდონეზიური სიტყვიდან, რაც ნიშნავს "თმას". რამბუტანის შიგნით რბილობი თეთრია და იჭმევა. ბევრი მას მჟავე ყურძენს ადარებს. რამბუტანის ნაყოფი მდიდარია C, B1 და B2 ვიტამინებით, ასევე კალციუმით, ფოსფორით, მაგნიუმითა და რკინით.
ჩალას ხის ნაყოფი
ასევე ცნობილია, როგორც ხრახნიანი ფიჭვის ნაყოფი: ეს ნაყოფი უცნაურად ითვლება მისი ეკლიანი ვიზუალის და ტკბილი, წვნიანი შიგთავსის გამო. იგი ასევე ჰავაის ტრადიციულ მედიცინაში გამოიყენება.
კივანო
ეს ხილი ასევე უცნაურად ითვლება მისი ფორთოხლისფერი ზედაპირისა და მწვანე, ჟელეს მსგავსი შიგთავსის გამო. მას ერთდროულად ტკბილი და მჟავე არომატი აქვს და მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით.
მანგოსტინი
ხშირად მას "ხილის დედოფალს" უწოდებენ მისი ტკბილი, წვნიანი და არომატული გემოს გამო. ეს ხილი უცნაურად ითვლება გარედან მტკიცე მეწამული შეფერილობისა და შიგნით ტკბილი, მკვეთრი თეთრის გამო. ნაყოფი მრგვალია, მყარი გარე ნაჭუჭით, რომელიც უნდა მოიხსნას, რათა შიგნით საკვები ნაყოფი გამოჩნდეს. მანგოსტინი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რაც ხელს უწყობს სიმსივნისა და სხვა დაავადებებისგან დაცვას. ნაყოფი ასევე არის C ვიტამინის, ბოჭკოვანი და კალიუმის კარგი წყარო და საუკუნეების განმავლობაში გამოიყენება ტრადიციულ მედიცინაში სხვადასხვა დაავადების სამკურნალოდ, მათ შორის დიარეის, კანის ინფექციების და ჭრილობების სამკურნალოდ.
აკი
ეს არის იამაიკის ეროვნული ხილი და იამაიკური სამზარეულოს პოპულარული ინგრედიენტი. ნაყოფი მსხლის ფორმისაა და შეიცავს ტოქსიკურ ნაერთს, რომელსაც ეწოდება ჰიპოგლიცინი A, რომელსაც შეუძლია გამოიწვიოს ღებინება, კრუნჩხვები და სიკვდილიც კი, თუკი მის დაგემოვნებას სრულ მომწიფებამდე გადაწყვეტენ.
აკები
იდუმალი და ლამაზი ხილი ჩრდილოეთ იაპონიიდან. მისი მოყვანა და გაყიდვა მაღაზიებში ბოლო ათწლეულების განმავლობაში დაიწყო. შიგნიდან გამჭვირვალე თეთრი რბილობი, სავსე უთვალავი მბზინავი შავი თესლით. ბევრმა არ იცის, რომ მეწამული ნაჭრის მოხარშვა და ჭამაც შეიძლება, მაგრამ როგორც ბოსტნეული და არა როგორც ხილი.
პიტაჰაია
ასევე ცნობილია როგორც დრაკონის ხილი. მას ხშირად იყენებენ სმუზებსა და სალათებში. პიტაჰაიას ზოგჯერ "მარწყვის მსხალს" უწოდებენ. დრაკონის ნაყოფი იზრდება მცოცავ კაქტუსზე, რომელიც შეიძლება 15-დან 20 ფუტამდე გაიზარდოს და დაახლოებით 20 წელი იცოცხლოს.
ჯეკფრუტი
ხილი გემოთი ბანანის, ანანასის და მანგოს კომბინაციას ჰგავს. მას ხშირად იყენებენ როგორც ხორცის შემცვლელს ვეგანურ კერძებში მისი ხორციანი ტექსტურის გამო.
სალაკი
ცნობილია, როგორც გველის ნაყოფი. ეს ხილი უცნაურად ითვლება გარედან მყარი ყავისფერი და შიგნიდან ტკბილი, ცხარე თეთრი, ლიმონის წვენში შერეული ანანასის გემოთი. სალაკი არის ხილი, რომელიც იზრდება პალმის ხეზე და ცნობილია თავისი ქერცლიანი კანით, რომელიც გველის კანის მსგავსია. სალაკი ძალიან მდიდარია ანტიოქსიდანტებით და შეიცავს C და A ვიტამინებს, კალიუმს და რკინას, რის გამოც თანამედროვე მედიცინაშიც ხშირად გამოიყენება.