საკვების პროდუქტის თვითუზრულველყოფის მაჩვენებელი შემცირდა - რა გვყოფნის და რა არა

2023 წელს საქართველოში თვითუზრუნველყოფის მაჩვენებელი თითქმის ყველა საკვებ პროდუქტზე შემცირდა, გამონაკლისია ყურძენი, რაც გაიზარდა და თანაც მნიშვნელოვნად. საქსტატის წინასწარი მონაცემებით, წინა წელს 101%-დან 87%-მდე შემცირდა კარტოფილის თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, ხორცის თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტმა 50%-დან 47-მდე დაიკლო, კვერცხის 96%-დან 93%-მდე.

რაც შეეეხება ხორბლის თვითუზრუნველყოფის მაჩვენებელს, ის უკვე 3 წელიწადია 22%-ზე რჩება.

„ბიზნესპრესნიუსი“ გთავაზობთ, 2023 წლის მონაცემებს, პროდუქტებით თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტის შესახებ:

  • სიმინდი - 70% (2022 წელს 62% იყო)
  • კარტოფილი - 87% (2022 წელს 101%)
  • ბოსტნეული - 52% (2022 წელს - 52%)
  • ყურძენი - 236% (2022 წელს - 201%)
  • ფრინველის ხორცი - 32% (2022 წელს 34%)
  • რძე და რძის პროდუქტები - 75% (2022 წელს - 77%)
  • კვერცხი - 93% (2022 წელს 96%)
  • ხორბალი - 22% (2022 წელს 22%)

ხორცი - 47% (წინა წელს - 50%)

  • მრპ-ს ხორცი - 74% (2022 წელს 83%)
  • ღორის ხორცი - 46% (2022 წელს 47%)
  • ცხვრის და თხის ხორცი - 100% (2022 წელს 103%)

როგორც ამ მონაცემებიდან ჩანს, საქართველოში საკვები პროდუქტების დიდი ნაწილის წარმოება არ არის იმ მაჩვენებელზე, რომ მოსახლეობა მთლიანად გამოკვებოს. შესაბამისად, მარაგების შევსება იმპორტით გვიწევს. იმპორტის მაჩვენებელი კი ფაქტობრივად, ყოველწლიურად მზარდია.